Rakamlarla telefon bağımlılığı
- Smart Solutions
- Apr 27, 2020
- 2 min read
Global Mobil Kullanıcı Anketi (GMCS) Deloitte tarafından, 2012 yılından bu yana her yıl birçok ülkenin katılımı ile yapılmakta olan bir anket çalışmasıdır. Çalışmada, mobil telefon kullanıcı tercihlerinin çeşitli sorular ile analiz edilmesiyle bu alandaki hizmet sağlayıcılarına önemli bilgiler sunulmaktadır.
6 kıtada, 28 ülkede, toplam 44.150 kullanıcıya uygulanan ankette, Türkiye’den mobil kullanıcılar da yer almaktadır. Türkiye’de, 1.000 kişinin katılımıyla düzenlenen online ankette katılımcılar; yaş grubu, cinsiyet, gelir seviyesi, yaşadıkları bölge, teknoloji benimseyişi, cihaz sahipliği, mevcut telefonlarının markası, mevcut telefonlarının yaşı, mobil operatörleri, çalışma durumları gibi farklı etmenlere göre sınıflanmıştır.

Türkiye’de kullanıcıların %73’ü telefonlarını çok fazla kullandıklarını düşünmekte ve Türkiye anketin yapıldığı ülkeler arasında Meksika’dan sonra bu konuda ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’de çok fazla telefon kullandığını belirten kullanıcıların oranı, Avrupa ortalaması olan %46’nın oldukça üstündedir. Türkiye’de kadın kullanıcıların %78’i telefonu çok fazla kullandığını düşünürken, bu oran erkeklerde %68’dir.
Telefon bağımlılığından dolayı Türkiye'deki kullanıcılar, Avrupalılara göre daha fazla mental ve fiziksel sorun yaşadıklarını belirtmiştir. Türkiye'deki kullanıcıların %46'sı telefonunu devamlı kontrol etme ihtiyacı hissettiğini belirtirken, bu oran Avrupa’da %21’dir. Kullanıcıların %32’si çok fazla telefon kullanımı yüzünden aile veya arkadaşlarıyla zaman geçirirken yüz yüze fazla iletişim kuramadıklarını belirtmişlerdir. İlgi çekici bir diğer nokta ise kullanıcıların çok fazla telefon kullanımından dolayı fiziksel rahatsızlıklar yaşadıklarını da belirtmeleridir. Türkiye’de kullanıcıların %26’sı fiziksel problemlerle karşılaştıklarını belirtirken bu oran Avrupalı kullanıcılar arasında %7’dir.


Kullanıcıların yaşadıklarını belirttikleri telefonu devamlı kontrol isteği ve fiziksel acı sorunlarında Türkiye, çalışmanın yapıldığı diğer ülkelere kıyasla birinci sıradadır. Kullanıcıların telefon kullanımını sınırlandırmaya yaklaşımları daha çok sesi kısmak veya sesli uyarıları kapatmak ve veri erişimini kapatmak olarak ön plana çıkmaktadır. Kullanıcıların sınırlandırma yöntemleri incelendiğinde öne çıkan yöntemlerin daha basit yaklaşımlar olduğu göze çarpmaktadır. Kullanımı kısıtlayan veya ekranda harcanan zaman takip eden uygulamalar kullanmak gibi daha gelişmiş yöntemlerin, kullanıcılar tarafından pek fazla tercih edilmediği görülmektedir.

